Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir. Böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda bu ilaçlar güvenle kullanılmaktadır.
Bilgisayarlı tomografi (BT) ve emar (MRG) incelemelerinde kullanılan kontrast maddeler birbirinden farklıdır. BT’de kullanılan ilaçlar MRG’ de kullanılan ilaçlara göre daha fazla alerji riski oluştursa da yine de alerji oluşturma riski düşüktür. Özellikle son dönemlerde yapılan araştırmalarda MRG’ de kullanılan ilaçların nefrojenik fibrozis hastalığına yol açtığı bilinmektedir. Nefrojenik fibrozis bütün organları etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden özellikle 65 yaş üstü hastalarda ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kontrast madde kullanımına dikkat edilmelidir. Radyoloji doktorundan onay alınmadan riskli hastalara ilaçlı film çekilmemesi gerekir.
”Peki neden ilaçlı film çekiyoruz?” diyebilirsiniz. İlaçlı film birçok hastalığın teşhisi için radyolojide olmazsa olmazlardandır. Yani ilaçlı çekilmesi gereken film ilaçsız çekilirse o film boşuna çekilmiş demektir. Kısaca hastalığa göre filmler ilaçlı ya da ilaçsız çekilebilir.
Hamilelik döneminde zorunlu kalınmadıkça kontrast madde kullanılması önerilmez. Ancak gerekli durumlarda tomgrafi ve röntgende kullanılan kontrast maddeler verilebilir. Bu ilaçlar iyot içerdiklerinden dolayı bebek doğduktan sonra 1 hafta içinde tiroid fonksiyon testlerine bakılması gerekir. Emar için ise çok zaruri durumlarda, çekilmesi anne hastalığı açısından çok önemli ise ilaç verilir. Bebek doğduktan sonra herhangi bir tahlil yapılmasına gerek yoktur. Emzirme döneminde röntgen ve tomografi için ilaçlı film çekilebilir. Emar ilaçlı olacaksa çekimden 24 saat sonrasına kadar emzirmeye ara verilir. Bu 24 saatlik süre zarfında anne çekim öncesi sağdığı sütü bebeğe verir.